En hyllest til Knut Wiggen

Ringve Musikkmuseum og Skaun kommune hyller denne helgen komponisten og pioneren Knut Wiggen, som døde 10. september 2016. Siden 60-tallet har Wiggen vært en viktig pioner for samtidsmusikken, og han var sentral i opprettelsen av et av Europas viktigste musikkstudioer, Elektronmusikkstudion i Stockholm (EMS).

På 1960- og 70-tallet var Stockholm en av de fremste byene i Europa for eksperimentell kunst og musikk, noe som i hovedsak skyldtes foreningen Fylkingen, Sveriges Radio og musikkstudioet EMS. En av hovedaktørene bak dette var nordmannen Knut Wiggen. Han ble født i Buvika i 1927, og etter musikk- og komposisjonsstudier i Stockholm og Darmstadt slo han seg ned i Stockholm i 1955. I 1959 ble han formann i Fylkingen, der han fikk stor innflytelse og grunnla organisasjonens internasjonale renommé. I 1960 opprettet han et lite studio for elektronisk musikk, og to år senere fikk han hovedansvaret for å bygge opp musikkstudioet EMS.

Han ledet dette studioet fram til 1975. I disse årene var han sentral i utviklingen av banebrytende studioteknologi, og utviklet blant annet verdens første digitale komponeringsverktøy med grafisk brukergrensesnitt – MusicBox.

Knut Wiggen er mest kjent for sitt arbeid i Sverige, men fikk etter hvert også stor anerkjennelse i Norge. Hans musikk ble for første gang presentert på Ultimafestivalen i 2003, sammen med en CD-utgivelse med hans elektroniske komposisjoner. Han ble æresmedlem i Norsk Komponistforening i 2009 – samme år som han var profilert komponist hos Festspillene i Bergen – og han ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i sølv i 2010.

Program:

Fremtidens musikk

Musikkforedrag
Lørdag 28. januar kl. 12.
Sted: Ringve Musikkmuseum

Hvilken betydning har Wiggens arbeid hatt for elektronisk musikk og komposisjon? Musikalsk foredrag om Knut Wiggen og computermusikken på 60- og 70-tallet. Komponist og mangeårig leder av Notam, Jøran Rudi, i samtale med professor Dag Svanæs (NTNU) og Knut Wiggens enke Carol van Nuys.

MusicBox

Konsert
Søndag 29. januar kl. 18.
Sted: Børsa samfunnshus

Det finnes kun fem originalkomposisjoner som Knut Wiggen skrev ved hjelp av programmet MusicBox. Disse vil alle bli framført i sin helhet på Stig Carlsson-høyttalere, som er fraktet fra Stockholm for anledningen. I tillegg vil pianist Else Bø fremføre solostykker for piano som Wiggen skrev tidlig i karrieren. Disse har sannsynligvis aldri før blitt framført.

Wiggen var en stor beundrer av Stig Carlsons høyttalerkunst. For å kunne framføre MusicBox-komposisjonene sine i originalt klangformat ønsket han å benytte seg av den svenske ingeniørens høyttalere. Med god hjelp fra ildsjelene i CarlssonPlanet og splitter nye Carlsson-høyttalere fra Stockholm-baserte teenage engineering, har vi nå muligheten til å oppleve det samme under konserten i Børsa samfunnshus.

Utvalgte komposisjoner av Knut Wiggen:
Sommarmorgon (1972)
Etyd (1972)
Resa (ISCM, 1972)
Masse (1974)
EMS för sig själv (1975)
komposisjon for solofløyte (1956)
Kvartett for piano og blåsere (ISCM, 1956)
Han komponerte også instrumentalteaterstykker og Sveriges første happening.
Utgivelser:
Att spela piano (1966)
Kunsten å spille piano (1969)
De två musikkulturerna (1971)
Electronic Music in Sweden (sammen med B. E. Johnson, 1972)
Den strukturerende verden (1991)
Musikkens psykiske fundament (2004)

Foto: SVT Bild. (Original finnes hos Musik- och teaterbiblioteket i Stockholm)

Denne teksten er hentet fra Ringve Musikkmuseums egne sider og Store norske leksikon.