DSP02
Program for unge komponister
DSP02 er et komposisjons- og lydbehandlingsprogram for unge brukere som kan kjøres på alle datamaskiner. Siste versjon ble publisert i 2003 men brukes fortsatt av lærere og andre verkstedledere på grunn av sine kvaliteter. I tillegg til muligheten til å lage musikk, inneholder det tilknyttede nettstedet tekster, bilder og musikk som viser og forklarer noe av det som har vært gjort og tenkt tidligere i den elektroniske musikken. Du finner også lenker til støtteprogrammer, for eksempel til å ta opp lyd med som videre behandles i DSP02, med effekter, filtre eller blanding av ulike lyder.
Programmet gjør det lett å komponere elektronisk musikk på enkelt nivå, gjennom redigering og bearbeiding av innspilt eller syntetisk lyd. Programmet bygger på en modell for ikke-linjær, elevsentrert læring, hvor brukerne gjennom sin egen skapende aktivitet finner problemstillinger som de samarbeider med hverandre og/eller verkstedledere om å løse. Programmet regner brukernes kreativitet som viktigere enn gjenskaping etter faste regler i den tidlige komposisjonsvirksomheten.
DSP02 er lett å bruke, og fordrer ingen spesielle forkunnskaper i musikk eller bruk av datamaskiner. Programmet er innrettet mot bruk i skoleverket, først og fremst fra 5. til 10. klassetrinn.
Programmet gir inngang til refleksjon rundt lyd, arbeid med lydteknikk, forståelse av elektronisk musikk og gir mange muligheter til kreativ tankegang. DSP står for Digital Signal Prosessering (Digital lydbehandling). Digital signalprosessering skjer også i forbindelse med andre signaler enn lyd, men når man arbeider med lyd hører man direkte hva som skjer med signalet – noe som gir sanselig og samtidig målbar erfaring med matematiske prosesser. På siden finnes forslag til hvordan programmet kan brukes i undervisning både i musikk, norsk, matematikk og samfunnsfag i henhold til gjeldende læreplanverk, og det gis forslag til oppgaver og materiale.
Programmet arbeider både med lydfiler og algoritmiske representasjoner av lyd. Lydfilene tegnes som grafiske figurer på skjermen. Programmet har funksjoner som:
- Lydredigering
- FM-syntese
- Buzz
- Strengesyntese
- Sus
- Additiv syntese
- Granulering
- Strekk
- Skratsj
- Spektral sil
- Spektrum skift
- Algo-komposisjon
- Filter
- Kor/vibrato/flanger
- Ringmodulasjon
- Harmonisator
- Romklang
- Ekko
Mikservinduet har lydspor, volumspak, knapper for å skru av og på lydstyrke og panorering, spolemuligheter, tekstfelt for å gi komposisjonen et navn, markør som viser hvor du befinner deg i komposisjonen, mulighet for å skru av/på hvert spor, verktøylinje med menyer for lyd og filbehandling, og mulighet for å forandre lengden på komposisjonsvinduet, og tilleggsprogrammer for lydredigering og lydbehandling kan åpnes i samme mikservindu.