Cristian Vogel: The Ballad of Agnete & The Merman

2. november har filmen The Ballad of Agnete & The Merman premiere i Vancouver under Render: The Vancouver International Music Video Festival. Filmen er laget av Cristian Vogel i samarbeid med The Automatic message aka Tanya Goehring and Trevor Jacobson. Vogel står bak manus, scenografi, koreografi og lydspor, mens Goehring/Jacobson har gjort foto og filmklipp.

Agnete

Cristian kom først til Notam i februar 2017 for å arbeide med lydinstallasjonen og forestillingen The Ballad of Agnete and The Merman, Utgangspunktet for installasjonen og filmen er en dansk folkeballade som handler om om kjærlighet, tap og umulige forflytninger. Installasjonen, med  lyd, teater og dans, hadde åpning på Godsbanen i Århus i juni. Vogel benyttet seg da av eksperimentelle teknikker for diffusjon av lyd, og Kyma. Produksjonen forente eksperimentell musikk, mote, arkitektur og nyskapende lydteknologi og satte den gamle balladen i et moderne perspektiv og stilte spørsmålet: hvordan kan vi være sammen når vi kommer fra forskjellige verdener?

Da han igjen kom til Notam i september og oktober, var det som gjestekomponist via vår KKN-residencyordning, for å arbeide med lydlegging av filmen i  7.1 Dolby Surround, og vi hadde en (lukket) førpremiere på kjøkkenet den 16. oktober.

Dette er Cristian Vogels første film,  en 55 minutter lang eksperimentell og nyskapende dansefilm. Den har blitt beskrevet som en transcendental kinofilm, flytende over i en slags musikkhallusinasjon der musikk utvider virkeligheten, – våre mellommenneskelige forhold og våre rom.

Cristian Vogel har arbeidet lenge med omsluttende lydrom. Han er en komponist og musikkprodusent, kjent for eksperimentell techno og elektronisk musikk. Som en av de fremste innen europeisk klubbmusikk har han hatt stor innflytelse på den elektroniske musikkscenen, studioarbeid og klubbkultur. Han er en lidenskapelig Kyma-utøver som jobber med detaljerte, teksturerte og perfeksjonerte lydbilder. Cristian har sammenlignet en omsluttende lyd – lyttesituasjon med det man kan oppleve i en klubb, og kalte metoden han brukte i studio i vinter for et «quick and dirty Acousmonium playing DBAP electro.»

 

Den mannlige hovedrolleinnehaveren Siegmar Aigner. Photo: Tanya Goehring
Den kvinnelige hovedrolleinnehaveren My Nilsson. Foto: The Automatic Message