Stumfilmkveld: Nosferatu

I anledning sesongavslutning av serien Notam Forum med SkRR inviteres det til stumfilmkveld på Notam den 27. november. Vi følger opp tidligere suksesser med live lydsetting av stumfilmer, og denne gangen er det F. W. Murnaus skrekklassiker Nosferatu, eine Symphonie des Graues fra 1922 som står for tur.

SkRR har siden i fjor tatt opp driften av det gamle NOTAM Forum, og stumfilmkveldene har blitt faste innslag i serien. SkRR har tidligere brukt stumfilmene Metropolis (1927) og Die Abenteuer des Prinzen Achmed (1926), som har blitt lydsatt live av elektroniske musikere som melder seg på. Filmene segmenteres i ca. like lange deler som hver musiker står fritt til å tolke. Musikken kan være forhåndskomponert eller improvisert. Det legges ingen andre føringer enn at musikken skal være elektronisk eller elektroakustisk. Dette har vist seg å være en spennende og underholdende måte å se de gamle stumfilmene på, og kveldene har vært populære både for musikere og publikum.

Nosferatu, eine Symphonie des Graues er en uautorisert fortolkning av Bram Stokers Dracula. Fordi produksjonsstudioet ikke fikk rettighetene til boka, bestemte de seg for å forandre «vampyr» til «Nosferatu» og «Grev Dracula» ble i stedet «Grev Orlok». Arvingene til Stoker saksøkte studioet, som ble dømt til å destruere alle kopier av filmen. Én kopi ble imidlertid reddet, og filmen har med tiden etablert seg som en av skrekksjangerens mest inflytelsesrike klassikere, til tross for produksjonens ekstremt dårlige økonomiske utgangspunkt. Originalmusikken til Hans Erdmann ble skrevet for å fremføres av et orkester i 1922, men mesteparten av partiturene er tapt. Filmen har derfor i ettertid blitt oppført med musikk av en rekke forskjellige komponister og utøvere.

Filmkvelden er gratis og åpent for alle. Møt opp og opplev en klassiker i et nytt format!

Notam 27. november, klokken 1900.

Følgende musikere skal fremføre musikk til filmen:

Magnus Bugge + Lars Sparby
Hilde Holsen
Anders Tveit + Asbjørn Flø
Håkon Lie
Eskil Muan Sæther
Fredrik Hossmann
Mariano Bulligan + Notto Thelle
Erik Strutz
Arne Borgan
Ernst van der Loo

Notam Forum med SkRR er støttet av Norsk kultutråd

kulturraadet_sort_stor