Jon Balke: Personal Astronomy

Fredag 8. november kl. 19:00 anbefaler vi alle å ta turen innom Kulturkirken Jakob for å oppleve Det Norske Blåseensemble under ledelse av Jon Balke, og med lysdesign av James Ray Moore. Blåseensemblet består av 22 musikere, og akkompagneres av et ytre skall av elektronikk projisert i et 10 kanals surround anlegg, håndtert av David Solheim og Jon Balke.

EKTE OG DIREKTE MUSIKK I ROM OG TID

Det Norske Blåseensemble beveger seg ut i nye musikalske galakser. Ledet av Jon Balke presenteres ?Personal Astronomy?, en times musikk som skapes der og da. Dels forhåndskomponert og dels improvisert.

BILLETTER: billettservice.no og ved inngang

JON BALKE
Musikalsk leder og jazzmusiker Jon Balke akter å få musikerne til å strekke seg like utenfor randsonen av sin egen musikalske ramme. Verket handler om musikk og arkitektur, og er både nytt og banebrytende.

– Vi skal forsøke å se på lyd som en fysisk dimensjon, og akustisk masse som kan bygge opplevelser av arkitektur, forteller Jon Balke.

MUSIKK OG ARKITEKTUR
Han er overbegeistret over nivået på musikerne i det profesjonelle Østfold-orkesteret. Derfor lover han to helt spesielle konserter, i Fredrikstad og i Oslo 7. og 8. November.

I Fredrikstad får Balke kyndig assistanse til arkitektonisk lysdesign av James Ray Moore. Det handler om en formidlingsform som vil fange publikumskonsentrasjonen og overraske konsertgjengere positivt. Balke ønsker å vise skjæringspunkter mellom musikk og arkitektur. Med et ytre rom av et ti-kanals surroundsystem og et orkester med 22 mobile musikere som beveger seg koreografert i rommet. Slikt sett leker stykket med lyd som masse og tekstur i store formater.

SKAPES DER OG DA
– Publikum vil oppleve å være midt i et rom som dreier og skifter form under hele fremførelsen, sier Balke og lover en helt ny og berikende lytteopplevelse. Det blir med andre ord en slags urfremføring av sanntidsmusikk ? musikk som skapes der og da i sann tid. Den ekte og direkte musikken er en del av en målrettet musikalsk retning for deler av det Det Norske Blåseensemble skal drive med. Orkesterets musikalske bredde setter musikerne i stand til å utfordre etablerte musikalske normer.