LydMyren: Jøran Rudi 60 år – portrettkonsert

LydMyren ønsker velkommen til konsert på ANX den 26. april kl 20.30 i forbindelse med at Jøran Rudi fylte 60 år den 9. april i år! Konserten kommer til å være en blanding av de ulike kunstneriske uttrykkene som Rudi har representert opp gjennom årene – og Notam vil med dette fremheve de kreative sidene av personen som ledet Notam gjennom 17 år fra etableringen i 1993. Og etter konserten blir det fest!

  • Konsertdato: 26. april
  • Dørene åpner: 20.00
  • Konsertstart: 20.30
  • Inngang: 100,? (NB! Ta med kontanter)
  • Sted: ANX – Veibeskrivelse

De siste 20 årene har Jøran Rudi nærmest blitt synonym med Notam. Et slikt perspektiv underkjenner imidlertid både personen og organisasjonen ? Notam er mer enn Jøran, og Jøran er definitivt mer enn Notam. Hans 60-årsfeiring mener vi er en god anledning å portrettere Jøran som komponist. Helt siden 70-tallet har han vært en musikalsk pionér ? først som gitarist i legendariske Kjøtt (som i Morgenbladets kåring over de 100 beste albumene i Norges historie kun ble slått av Radka Toneff og a-ha), og senere som elektroakustisk komponist og multimediakunstner.

Denne kveldens portrettkonsert vil fokusere på Jøran Rudi sine tapestykker og audiovisuelle verk fra rundt midten av 1980-tallet og frem til 2005. Det fulle programmet offentliggjøres i løpet av den kommende uken. Dette er en overraskelse for hovedpersonen selv, men vi kan røpe at anledningen vil by på stykker som mange ikke har opplevd på mange år, og kanskje aldri.

Om Jøran Rudi

Jøran Rudi (1954) er født i Oslo og startet sin karriere i musikk som gitarist i et epokedefinerende band fra slutten av 70-tallet, nemlig KJØTT ? som med oppløsingen i 1981 ga opphav til Raga Rockers og Montasje. I løpet av 80-tallet ble han mer interessert i elektronisk lyd og synthesizere. Hans første elektroniske verk (i samarbeid med John Persen – en annen norsk komponist og grunnlegger av Ultimafestivalen) ble utgitt i 1987.

KJØTT2
KJØTT i sine glansdager – Rudi ytterst til venstre.

Rudi besluttet å konsentrere musikken han laget innenfor det elektroniske musikkfeltet. I 1985 flyttet han til New York og tok mastergrad i komposisjon ved New York University, etter å ha studert med med komponisten Judy Klein .

Etter studiene arbeidet Rudi hovedsaklig innen computermusikk. Verklisten hans omfatter mange elektroakustiske komposisjoner, og han har i tillegg skrevet musikk for dans, film, performance og multimedia .

KoffertBerlin
Bilde fra installasjonen Ich hab´noch einem Koffer in Berlin –  lydinstallasjon av Jøran Rudi, Tor Halmrast og Ivar Frounberg. Denne lydinstallasjonen var en bestilling fra Grand Hyatt i Berlin i forbindelse med Magma, Nordiske Musikkdager, i 2002.

Rudis første akademiske utdanning var innen samfunnsvitenskap. Menneskelig atferd og samhandling, individualitet og kollektiv gjensidighet har vært hyppige bakgrunnstema i komposisjonene hans for å organisere ideer for samspillet i og mellom musikalske strukturer. Prinsipper fra naturvitenskap har også blitt brukt som organiserende materiale.

Rudi sitt fokus på interaksjon mellom lyd og bilde er også viktig i arbeidet hans;  det å skape ulike former for tverrfaglig kartlegging der en rekke musikalske aspekter blir omdannet til synlige former. Han har vært interessert i å utvikle verk som beveger seg utover den tradisjonelle musikksammenhengen, og han har hatt som mål å komponere musikk som er i stand til å opprettholde et dynamisk forhold til nye medier.

I tillegg til sitt virke som komponist publiserer Jøran Rudi artikler i diverse internasjonale tidsskrifter, skriver undervisningsmateriale om musikkteknologiske problemstillinger, og underviser og gir veiledning på universitets- og høgskolenivå. Han er mangeårig medredaktør i Organised Sound fra Cambridge University Press, og har vært hovedredaktør for flere bøker utgitt av Notam. Hans seneste bidrag som skribent er et kapittel i boka «East of Noise: Eivind Groven» som ble utgitt i 2014 på Akademika Forlag.

Jøran Rudi var daglig leder på Notam fra 1993 til 2009. Han har nå en FoU-rolle ved samme institusjon, og arbeider for tiden med en bok om den elektroniske musikkens historie i Norge. Boka er støttet av NFF og planlegges utgitt i 2015.

Velkommen til konsert og feiring av Jøran Rudi – ta med en venn eller tre!