KuNNSKaPSVeRKeT

KuNNSKaPSVeRKeT ? ny musikk for treblåsere, lydfiler, kunnskapssenter og heis
av Mathilde Grooss Viddal

Bestillingsverk til åpningen av Kunnskapssenteret i Sandvika høsten 2014, der Bærum Kommunale Musikk og Kulturskole skal flytte inn.
Verket er skrevet for 50 – 100 treblåsere, 9 høytalere, lydfiler, kunskapssenter og heis.

På toppen av ærverdige Sjøholmen, der Musikk og Kulturskolen har holdt til i over 40 år, ligger «Helios?. Et rom med buede vinduer og vidstrakt utsyn i alle himmelretninger, over fjorden, over byen, over skogen, over åsene. Skiftninger i lys, skygge, natt og dag gjennom 4 årstider danner bakteppe for verket. I dette rommet «Helios» er alle slags treblåslyder og små komposisjoner spilt inn en høstdag i september. En  gave/hilsen fra treblåselevene ved Bærum Kommunale Musikk og Kulturskole.

Komponisten ønsker å ta med atmosfæren fra Sjøholmen og overlevere den til det nye bygget Kunnskapssenteret. En lydinstallasjon og en konsert. Fokuset er satt på andre rom, lyder, klanger og teksturer enn det man vanligvis legger merke til rundt seg. Verket er basert på lydene som oppsto/ble innspilt på Sjøholmen høsten 2013, atmosfæren i bygget og de fire himmelretninger. Lydene er bearbeidet av komponisten hos Notam og avspilles over 4 etasjer i Kunnskapssenteret, sammen med live-treblåsinstrumenter: Fagott, saxofon, klarinett og fløyte. I tillegg er billedkunstelevene ved Musikk og Kulturskolen, som holder til på Henie Onstad Kunstsenter, invitert til å delta. Med inspirasjon fra det musikalske verket og Sjøholmen som sted har de fanget sine visuelle inntrykk. Resultatet er en fotoutsmykking som blir presentert sentralt i foajéen under åpningen av Kunnskapssenteret. Billedkunstner og kulturskolelærer Sinikka J. Olsen veileder elevene i prosessen fra valg av enkeltbilde, i utviklingen av en større visuell komposisjon til monteringsarbeidet hvor de unge selv tar del.

Verket er bestilt og skal framføres av treblåslærere og elever ved Bærum Kommunale Musikk og Kulturskole.

Urfremføring og Installasjon blir på åpningsuka i det nye Kunnskapssenteret i Sandvika i uke 46, med konsert 13.november 2014.

Støttet av
Norsk Kulturråd (bestillingsverk), Bærum Kommunale Musikk og Kulturskole og Notam