Magma – samtidsmusikk på nett

Magma er en invitasjon til å bli med på en ferd gjennom det spennende og varierte landskapet av lyder og estetikk som ligger i den nordiske samtidsmusikken.

Magma er den første sjangerspesifikke utvidelsen til Nordic Playlist-websiden, og vil fungere som en digital plattform for å fremme aktiviteter og profiler av nordiske komponister, artister og utøvere innen samtidsmusikken.

Annenhver uke vil en utvalgt person gi leserne et innblikk i egen kunstneriske praksis. Komponister og enkeltpersoner sterkt tilknyttet den nordiske samtidsmusikken vil velge og anbefale et bredt utvalg av innhold, alt fra intervjuer og introduksjoner til verk, til en egen kuratert seksjon med stoff av spesiell interesse.

Pioneren Pade

Den første artisten til å bli omtalt på Magma, er Danmarks Else Marie Pade, hvis arbeid er utforsket gjennom en nøye utvalgt serie av tekster, dokumentarer og strømming av hennes banebrytende komposisjoner.

«Else Marie Pade illustrerer en sann pionerånd», sier Magmas redaktør Arnbjörg Maria Danielsen.

«Hun var så langt forut for sin tid at det tok flere generasjoner å virkelig forstå kunsten hennes. Det er fascinerende å se tilbake på hennes ensomme kunstneriske søken og sammenligne den med den frodige scenen for eksperimentell elektronisk musikk vi har i Norden i dag.»

I forkant av utgivelsen Electronic Works 1958–1995, som slippes 2. desember, for øvrig samme dag som Pades 90-årsdag, presenterer Magma et eksklusivt intervju der Pade diskuterer hennes omdømme og samarbeid med den danske lydkunstneren Jacob Kirkegaard, samt Sofie Tønsbergs dokumentar Svævninger fra 2012, som fanger parets unike samarbeid mens det utfolder seg.

«I løpet av Pades levetid, har Danmark gått fra å være et svært konservativt land når det gjelder musikk, til å gi grobunn for moderne elektro-akustisk musikk, lydkunstnere og så videre», fortsetter Danielsen.

Pade var der, midt i den europeiske avant-garden. Hun er en direkte-link til noe av den viktigste og mest innflytelsesrike kunstneriske utviklingen i nyere musikkhistorie. Og som sådan, var hun en «missing link» altfor lenge.

Kommende kuratorer

Med den kommende rekken av personligheter blant den yngre generasjonen av spennende nordiske komponister, vil Magma være en plattform for å presentere verdifulle skatter, musikkstykker, opplevelser og kunstneriske møter som har hatt en betydelig innflytelse på deres kunstneriske liv.

Islands Anna Thorvaldsdottir er en komponist kjent for å fremkalle gåtefulle naturbilder og innbilte landskaper innenfor et intrikat lappeteppe av soniske strukturer. Lars Petter Hagen er en norsk komponist med en kunstnerisk tilnærming som navigerer tvetydig mellom konseptuell kunst, forskning og eksistensiell søken. Musikken hans besitter en forførende lyrisk skjønnhet av skjør karakter, med en følelse av rastløshet som lurer under overflaten.

Jeg er veldig glad for at Nordic Playlist Magma nå er en realitet, sier Anna Hildur Hildibrandsdottir, direktør for NOMEX som står bak Nordic Playlist.

–Tilnærmingen med kuratorene har fungert svært bra innen populærmusikken, og vi er trygge på å bruke samme tilnærming i en større sammenheng hvor vi kan bevege oss dypere inn i det den nordiske musikkscenen har å tilby. Magma er etablert for å fremheve nordiske samtidskomponisters arbeid overfor er publikum som bruker strømmetjenester, samt for å vise sjangerens mangfold og for å skape en kobling mellom et digitalt forum og live-settingen som samtidsmusikken er svært dypt forankret i.

Meld deg på Magma-nyhetsbrevet for uketlige oppdateringer: http://mad.ly/signups/125932/join

Om Nordic Playlist:

Nordic Playlist er det første pan-nordiske musikknettstedet, og ble lansert i 6. januar 2014. Nettstedet har ukentlige spillelister kuratert av regionens mest fremtredende kunstnere og tastemakers, som er gjort tilgjengelig for strømming via lisensierte partnere som Deezer, Spotify og WiMP. Nordic Playlist er produsert av NOMEX, som eies av de fem nordiske musikkeksportkontorene i Norden, og er støttet av Nordisk Ministerråd.

Lenker: