Mammut

Mammut er et program for Linux, Windows og Mac-maskiner som gjør lydbehandling i frekvensdomenet.

Beskrivelse

Mammut gjør en FFT av lyden i sin helhet (ingen vinduer). Diverse operasjoner kan så gjøres i frekvensdomenet, slik som ulineær strekking av spekteret, spektrumskift etc.

Hvordan er programmet nyttig?

Å gjøre en kjempe-FFT («mammut-FFT») på hele lyden, istedet for å splitte opp i korte vinduer, er uvanlig. En slik metode innebærer at utviklingen over tid inngår i spektralkoeffisientene på en ikke-intuitiv måte, og endringer i frekvensdomenet vil kunne endre utviklingsne i tidsdomenet.

Mammut er et temmelig uforutsigbart program, og brukeren må venne seg til å gi slipp på kontrollen over tidsaksen. Det klingende resultatet er gjerne overraskende og spennende.

Men Mammut er også ideell for vanlige operasjoner som filtrering, spektrumskift og konvolusjon. Uten vinduer blir lydkvaliteten optimal.

Hvordan virker programmet?

Mammut benytter en vanlig radix-2 FFT, men antall punkter i analysen er typisk flere millioner, og ikke noen få tusen som man er vant med i korttids-FFT.

Credits

Signalbehandlingsrutinene i Mammut er i hovedsak designet og programmert av Øyvind Hammer, brukergrensesnittet er i hovedsak laget av Kjetil Matheussen.

Lenker

Juce. Mammuts GUI-sett. (nødvendig for å kompilere programmet)
HyperMammut. En annen mammut som er basert på NOTAMs.
Padsynth. En synthesizer som bruker Mammut. (Brukes i ZynAddSubFx)

Mammut skjermbilde
Mammut skjermbilde