Norsk lydkunst-skryt i NY Times!

NOTAM gratulerer Jana Winderen og Camille Norment med utstillingen på MoMA i New York City, og med flott anmeldelse i New York Times!

New Yorks Museum of Modern Art (MoMA) regnes av mange å være det mest innflytelsesrike museet for samtidskunst i verden. Det er forbeholdt svært få norske kunstnere å bli utstilt her. At to norske lydkunstnere, Jana Winderen og norsk-amerikanske Camille Norment, har blitt invitert til å stille ut her er en gedigen anerkjennelse av arbeidet de gjør, og særdeles positivt for norsk samtidskunst generelt. Ikke nok med det: begge to får skryt i New York Times for verkene sine.

Utstillingen «Soundings: A Contemporary Score» åpner på MoMA den 10. august og står frem til 3. november. Det er første gang MoMA gjennomfører en stor utstilling der lyd er det grunnleggende tema. Spekteret på kunstverk er bredt, for de representerte kunstnerne tilnærmer seg lyd fra en rekke forskjellige disiplinære vinkler: visuell kunst, arkitektur, performance, dataprogrammering og musikk.

Norments Triplight er et lys-og-skyggeverk bestående av en mikrofon med et lys på innsiden. Mikrofonen er en såkalt radiomikrofon av typen flere legendarisk jazz- og bluesartister brukte på 50- og 60-tallet; en 1955 Shure. Den karakteristiske grillen kaster skygger på veggen som kan minne om selvlysende ribben på et menneskeskjelett; stemningsskapende som en fraværende utøver.

Mens Norment spiller på lydens fravær bringer Jana Winderen i sitt verk Ultrafield vår oppmerksomhet mot det som normalt er uhørlig for mennesker. Det er et komponert lydverk basert på feltopptak av flaggermus, dypvannsfisk og insekter; lydene de lager strekker seg langt utenfor det frekvensspekteret som kan oppfattes av våre ører. Winderen har transponert lydene slik at likevel kan høres, og skapt et samspill av surring, klikk og knitring fra disse normalt uhørlige skapningene.

Både Winderen og Norment har vært viktige innen norsk lydkunst i en rekke år. Hos Notam følger vi deres fremgang i kunstverden med stor glede ettersom de i mange år har vært faste brukere hos oss.