Residency med Olivia Block

Foto: Andrea Bauer

Den amerikanske, Chicago-baserte komponisten og lydkunstneren Olivia Block kommer til Notam 14. juni for å arbeide i to uker med nye komposisjoner for omsluttende lyd. Hun er den første gjestekunstneren i det flunkende nye studio Sirius, hvor hun blant annet skal lage en 16-kanals versjon av det nylig ferdigstilte verket Dissolution som kommer ut på Glistening Examples til høsten. Flerkanalsversjonen er et bestillingsverk fra EMPAC (Experimental Media and Performing Arts Center) i New York. Hun jobber også for tiden med en stor lydinstallasjon som har premiere på arkitekturbiennalen i Chicago i 2017. Hun benytter seg i sine arbeider ofte av lydobjekter i omsluttende lydcollage, og viser en interesse for etnografiske lytteprosesser når hun blant annet jobber med samlinger av lydopptak og tekst hun har funnet i form av mikrokassetter, kringkastingssekvenser og elektroniske lyder.

Block er kjent for sin kunstneriske nysgjerrighet og for evnen til å føre musikken videre. Hun er en internasjonalt anerkjent prisvinnende komponist med 16 utgivelser bak seg, og har fremført musikk og installasjoner over hele verden siden 90-tallet.  «She uses a very interesting blend of things she’s recorded on tape, acoustic instruments, computer processing and effecting of the raw sound source. Her music is very gentle at times, slow moving and delicate, but also roaring, intense and overwhelming.» -Toby Aronson, NNA tape

Vårt Studio 3 er så langt vi kjenner til det eneste i sitt slag i Norge. Siden omsluttende lyd med andre ord enda er et lite felt i Norge, inviterer vi komponister med innsikt i studioets nye problemstilllinger. I løpet av gjesteoppholdsperioden vil fagmiljøet rundt Notam få innsikt i Olivia Blocks arbeid og metoder, og forhåpentligvis kunne bidra med innsikt og kunnskap tilbake.

Olivia Block studerte komposisjon på New England Music School, men beskriver seg som for det meste selvlært. Hun har uttalt at hun føler det riktigst når lyden hun har tatt opp høres ut som instrumenter, og instrumentene høres mest ut som støy. Block komponerer filmmusikk, for orkester og kammerorkester, lager lydkomposisjoner i studio og stedsspesifikke installasjoner for mange høyttalere. Komposisjonene kan benytte feltopptak, oppmikkede objekter, kammer- og orkesterinstrumenter, elektroniske lydsammensetninger og støykilder. Hun lager elektroakustiske lydkomposisjoner for performance, installasjoner, kino, orkester og kammermusikk samt multimedia-arbeider for lyd og video.

Hun har stilt ut arbeider på mange kontinenter, blant annet installasjoner i Museum of Contemporary Art Chicago, på Wesleyan University og en utstilling for vinter-OL 2006 i Turin, Italia. Block har opptrådt på festivaler og turnert i Europa, USA og Japan i over 15 år. Utgivelsen hennes fra 2013, Karren (Sedimental, 2013) ble nevnt blant årets beste av både The Wire, Pitchfork og Artforum i 2014, og hun har vært intervjuet i blant annet i nevnte The Wire, Music Works og Pitchfork’s Outdoor. Olivia Block underviser på prestisjefylte universiteter som Yale og Universitetet i Chicago.

Gjesteoppholdet med Olivia Block realiseres med tilskudd fra Norsk kulturråd.

YouTube

Vimeo

hjemmeside

Sonambient pavilion