piano, piano, pianissimo

piano, piano, pianissimo er en installasjon av den norsk-amerikanske komponisten Kristin Norderval, og blir stående på Kunstnernes Hus 7. – 11. september som del av Ultimafestivalen. Installasjonen er produsert av Notam i samarbeid med Kunstnernes Hus, og støttes av Norsk Komponistforening, Den argentinske ambassade og APDH Oslo.

Ultima holder åpning for Nordervals verk og en annen installasjon av Christian Blom på Kunstnernes Hus lørdag 7. september kl. 13. Lyden til piano, piano, pianissimo skrus på kl. 14, og i den forbindelse vil det serveres gratis vin og tapas. Etter åpningen vil installasjonen være åpen hver dag mellom kl 12 og 18. Fri entré.

piano, piano, pianissimo baserer seg på et historisk ladet argentinsk uttrykk: «El silencio es salud» ? stillhet er helse. Verket utforsker temaet taushet, særlig i forbindelse med statens terrorisme under det argentinske diktaturet (1976-83), men også mer generelt med hensyn til aktuelle hendelser i nåtiden. Gjennom delvis dissekerte, kasserbare pianoer skaper Norderval bilder av kropper, kister og fangeceller, samtidig som hun lar pianoene bringe fram erindringer om tidligere tilværelse.

Lydopptak av pianostrenger som blir skrapt på og satt i sving på forskjellige måter veksles med stemmene til argentinere fra intervjuopptak ?familiemedlemmer av de som forsvant under diktaturet, samt torturofre som har overlevd. Blant disse er den kjente menneskerettsaktivisten Patricia Isasa, som ble bortført da hun var 16 år. Vi opplever også Nordervals egne improvisasjoner framført i ESMA i Buenos Aires, den tidligere fangeleiren som nå er et nasjonalt minnesmerke. Mens «piano» antyder stillhet i notespråket, blir pianoene i installasjonen på en ironisk måte fysiske talerør for det uuttalte. Nordervals CD Aural Histories (2012) ble trukket frem av Alex Ross, den anerkjente musikkskribenten i magasinet The New Yorker, i hans liste over de viktigste utgivelsene i 2012. Norderval vil selv gi uannonserte live-performancer på installasjonen i løpet av festivalen.

piano, piano, pianissimo består av i alt åtte delvis dekonstruerte pianoer. Alle lydene i installasjonen utløses av transducere montert på pianoene, og pianoene med sine resonanskasser fungerer som lydenes høyttalere. Installasjonen har blitt utviklet på Notam sommeren 2013.