Gyrid Nordal Kaldestad: Dei gøymde historiane

Kunstner: Gyrid Nordal Kaldestad
Hvor: Bomuldsfabriken kunsthall
Når: 18. november - 17. desember
Åpningskonsert: 18. november kl 13 i Kunstsamlingen
Videoarbeid: Evelina Dembacke
Teknologiutvikling: Thom Johansen, Notam
Hardingfele: Anne Hytta
Gitar: Are Lothe Kolbeinsen
Teknisk hjelp: Magnus Bugge
Støttet av: Kulturrådet

Dei gøymde historiane på Bomuldsfabriken i Arendal.

«Tankar om det som var, det som kunne ha vore og det som er. Minna om ei tid då alt var annleis og om det å være her og no.»

Dei gøymde historiane var Nordal Kaldestads første solo lydinstallasjon. Gjennom hodetelefoner og høyttalere i rommet hørtes tekster, lydlandskap og musikk, mens Evelina Dembackes bilder ble projektert på veggene. Hodetelefonene som ble benyttet er utstyrt med Pozyx og Teensy 3.2 med lydutgang og minnekort, og disse er designet og programmert etter kunstnerens skjema. Systemet spiller av og mikser ulike deler av lydinstallasjonen etter hvor i rommet hodetelefonen befinner seg. For hver publikummer ble slik et unikt, privat lytterom der lydlandskapene og historiene ble samlet og fortalt, skapt. En co-produksjon mellom Gyrid Nordal Kaldestad og Notam.

Gyrid Nordal Kaldestad er utdannet i musikkteknologi ved NTNU i Trondheim. Kaldestad er komponist og improvisatør som jobber med elektroakustisk musikk, lydinstallasjon og har komponert for danseforestilling og teater siden 2004. Hun gav i 2016 ut plata Stille, stille med trioen Kaldestad. Albumet fikk svært gode kritikker i inn- og utland. De siste årene har hun fremført flere verker i rene høyttalerkonserter, blant annet i Sør-Afrika, Leicester og London, og hun har også komponert og spilt for flere teater- og danseforestillinger, med live elektronikk og elektroakustiske lydlandskaper som en viktig del av uttrykket. Forestillingene hennes er blant annet vist på Black Box Teater og Atalante i Gøteborg.

Foto: Evelina Dembacke/Tilo Hahn