Tiden og Minnet

Tiden og Minnet er et samarbeidsprosjekt mellom komponisten Ida Helene Heidel og kunstneren Ina Kristine Hove. Lyden kommer fra skulpturer laget av glass og jern og fra kunsterens prosess med å lage disse objektene. Lyden har blitt videre utviklet på NOTAM i Pro Tools. Prosjektet er en samproduksjon med NOTAM. Det består av flere delprosjekter og er i en pågående utviklingsprosess.

Samarbeidet er basert på et ønske om å undersøke tiden og minnet og hvordan gripe et øyeblikk og fryse karakteren av flyktighet i våres tanker og minner. Hvor en impuls kan stoppe følelsen av tid for et kort øyeblikk og skape et vakum, mens ekkoer av tidligere opplevelser blander seg med falmende skygger av nye, friskt utsprugne tanker som straks fordufter. Resultatet av undersøkelsen er uttrykt gjennom de forskjellige kunst- og lydprosjektene – og vil fortsette over en periode på flere år.

Til nå har de laget 3 prosjekter:
Dette har hendt er en kunstinstallasjon med ca. 40 skulpturer og en soundscape for 6 høytalere basert (1t. 15 min. loop). Det består også av et stereo verk (24 min), som ble urfremført 30. mai 2009 under åpningen av utstillingen på galleriet Näas Slott, Gøteborg. Denne utstillingen varte i 1 måned.

Volatil er et verk for 24 fløyter og tape (23 min.). Det ble urfremført 21. januar 2010 i Salle Cortot, Paris av l’Orchestre de Flûtes Français, sammen med en miniutstilling av skulpturer. Konserten ble tatt opp og laget som CD. Den ble også sendt på NRK P2 Musikk i Bennpunktet 14. april 2010. Verket skal fremføres på ny i Paris 18. oktober 2010 ? av samme orkester.

Reminiscences (27 min.) er en liten utsillings installasjons«modul». Den består av 3 skulpturer og 3 lydfiler (R1, R2 og R3), som peker på forskjellige stadier av glasskulpturenes og samarbeidsprosjektets i tilblivelsesprosessen. Musikken må lyttes til gjennom øretelefoner.

R1 er hovedsakelig basert på lyder fra glassverkstedet Bærums Verk og prosessen med å lage skulpturene. R2 er den rene, men bearbeidede lyden tatt opp fra de ferdige skulpturene, med noen få flashbacks til R1. R3 vil bli en videreutvikling av Volatil, med korte flashbacks til R1 og R2. Alle 3 lydfiler er bearbeidet i ProTools som audiofiler (waw), er laget for å gi en nær opplevelse av et lydlandskap og beveger seg mellom avstander, rom og sanselige karakterer. De varer ca 9 min. hver og og blir avspilt i 3 forskjellige loops fra forskjellige avspillere.

Kan man fange tiden med tanken, og oversette den til kunst?
Kan man fange tiden ved å fryse et øyeblikk, en bevegelse, en refleksjon?
Kan man fange tiden gjennom glimtvise fornemmelser, som gir gjenklang i bevissthetens uutgrunnelige dybde, transparent og samtidig unslippende?
Kan man ved å fange tiden gjennomtrenge det ubevisste, forstått som impulser fra andre bevissthetsnivåer, og ikke bare fortrengte og forvrengte minner eller glemte erfaringer?

**********
Prosjektet har mottatt støtte fra NOTAM, NKR, MIC, l’Orchestre de Flûtes Français, Nytt Norsk Glass og Den norske ambassaden i Paris.

URL

[nggallery id=39]