WDR lydverk

Det spansk-amerikanske kunstnerparet Alejandra Salinas og Aeron Bergman har produsert et lydverk på bestilling fra den tyske offentlige radiokanalen WDR (West-Deutsche Rundfunk). Det 50 minutter lange verket med tittelen My House Is Burned But The Cherry Tree in My Garden Scatters Its Blossoms As If Nothing Had Happened skal sendes på programmet open: Studio Akustische Kunst fredag 8. april.

Salinas og Bergman lar seg inspirere av science fiction-sjangren, og understreker at det er store forskjeller mellom ren fantasi og den spekulative oppdiktningen som kjennetegner science fiction.

? Mobiltelefoner var en gang spekulativ oppdiktning som i det 19. århundret virket sjokkerende fjernt. Men forestillingen om å ringe til Jesus Kristus med en smarttelefon er dog likevel fantasi. Science fiction kan skape alternative virkeligheter, eller en fremtid som ikke finner støtte i konvensjonelle modeller, forklarer kunstnerne.

Lydverket består av vokalimprovisasjoner og feltopptak fra moderne bygg med futuristiske trekk ? blant andre operahuset i Bjørvika ? for å lage bittersøt, postapokalyptisk lyd. Produksjonen ble bearbeidet i NOTAMs Studio Nordheim.

Alejandra Salinas og Aeron Bergman arbeider og bor i Oslo. Bergman er professor i kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo.