Wigmore Project

I dag er det tid for konsert i den ærverdige Wigmore Hall i London, med Cato Langnes som lydtekniker og lærer sammen med cellisten/kunstneren Zoë Martlew og en elevgruppe fra bydelen Tower Hamlets. Konserten er avrunding av et pedagogisk og sosialt prosjekt i regi av blant annet The City of London.

«The Young Producers project» i  Wigmore Hall går ut på at en gruppe 15-18-åringer produserer en stor konsert og kun ved hjelp fra en mentor (i år: komponist og musiker Lucy Drever) får en gruppe elever lede hele den kunstneriske produksjonen, fra å velge repertoar og tema for konserten, styre budsjett, utføre og gjennomføre markedsplan, samarbeide med artistene og koordinere logistikk. Ungdommene legger frem egne idéer og får tilbakemeldinger fra en hel gjeng av eksperter innen feltet, inkludert Cato og Zoë, som ble valgt ut til å lede dette årets prosjekt.

Cato har fått sitt livs første bestillingsverk av elevene: et soundscapeverk i flere deler laget ut fra av felt- og stemmeopptak fra London og Oslo som går mellom stykkene som fremføres. Zoë var i Oslo 27 – 30. mars (se foto), og sammen med Cato øvde de inn stykkene, gikk gjennom elevenes egne lydopptak og supplerte med flere feltopptak av bylyder.

Elevene valgte temaet «Calm City of Chaos» og satte sammen følgende program:

Steve Reich – Cello counterpoint
Anna Meredith – Honeyed Words
Zoë Martlew – Shift Trip/Stir
Michael Gordon – Industry

Elevene har vært fulle av engasjement og idéer. Da Cato og Zoë møtte elevgruppen tidligere i år, fant de ut at ingen av dem hadde vært på konsert før, heller ikke hadde de tidligere befunnet seg i den berømte gata som går langs konserthallen i midten av London, selv om det er bare en halv times togtur unna Tower Hamlets. De har gjennom dette prosjektet fått fundamentalt ny informasjon som for eksempel innsikt i hva en lydtekniker gjør og hva et senter som Notam går ut på. Idéen om å få bruke lydutstyr og å hjelpe Cato ved miksepulten har tydelig vært veldig motiverende, ifølge rapporter fra stedet.

Wigmore Hall er en prestisjefylt arena i det sentrale London, – en stor og ærverdig konserthall i Londons City of Westminster, mest kjent for kammermusikk og klassisk musikk fremført av kjente internasjonale utøvere, og et noe mer eksperimenterende repertoar, for eksempel Zoës egen enkvinnes cabaret forrige sommer.

«Young Producers» er støttet av London Stock Exchange Group Foundation, og holdt i samarbeid med Tower Hamlets Arts and Music Education Service (THAMES), the Music Hub for Tower Hamlets og the City of London.

 

Zoë og Cato i Studio 2. Foto: Rebecka Ahvenniemi