Anders Førisdal på Lydgalleriet

Utstilling 23.09 – 09.10
ons-søn kl. 12:00-17:00
Vernissage 23/09 19-21

Artist talk med Anders Førisdal 24/09 kl 15:00 – 16:00

Til Lydgalleriets jubileumsutstilling denne høsten har Anders Førisdal realisert et utvalg grafiske, elektroniske Fongaard-partiturer som komponisten ikke fikk anledning til å realisere selv og som ingen tidligere har hørt. Disse verkene urfremføres i en installasjon av omsluttende lyd på Lydgalleriet, over 40 år etter at de ble skrevet. Førisdal har brukt Max til å programmere hver enkelt tones forløp i stykket, og Magnus Bugge har programmert Max-patchen som spiller av lydene. Tre av Fongaards stykker for gitar fra platen Galaxe (2015) har dessuten blitt mikset på nytt for 12 kanaler av Førisdal i samarbeid med Cato Langnes på Notam.

Anders Førisdal (1977) er gitarist og kunstnerisk leder av ensemblet asamisimasa. Han har nylig levert en doktorgrad om avantgarde-komponisten og gitaristen Bjørn Fongaard.

Komponisten Bjørn Fongaards produksjon er særegen både i skandinavisk og internasjonal sammenheng. Gitaristen Anders Førisdal har fordypet seg i Fongaards spilleteknikker og kryptiske notasjon gjennom flere år, og i 2015 gav han ut dobbeltalbumet Galaxe som er produsert i samarbeid med Cato Langnes på Notam. Albumet fikk gode kritikker. Det gir den aller første tolkningen av Fongaards uvanlige partiturer utover komponistens egne. Fongaard spilte selv inn stykket med samme navn som platen, Galaxe hos NRK i årene 1966-67. Denne innspillingen består av 4 kanaler teip pluss live gitar, er mikset i mono og er utgitt mange ganger som del av antologier.

Bjørn Fongaard er en av de mest produktive norske komponistene gjennom tidene. Han er nok mest kjent for sin spesiallagde mikrointervallgitar som han komponerte en serie med verker for, både solo og med følge av resitasjon og slagverk. Han benyttet kvarttoneskalaer, prepareringer og esoteriske spilleteknikker på den elektriske gitaren. Eksempel på gjenstander brukt til spilling og preparering av gitar er liten fiolinbue, sugerør, svamper, plastplater, metallstenger og filtplekter. Fongaard var utvilsomt forut for sin tid, og de senere årene har musikken fått større oppmerksomhet. Den generelt åpne teksturen og frie formen, notert i fri rytme hvor centimeter representerer en viss varighet skaper følelsen av et nytt tonespråk. Den klanglige sensibiliteten minner om den man finner hos komponister som Debussy, Feldman eller Scelsi, ifølge Førisdal. Moderne vitenskap og naturlige prosesser var viktige modeller i hans kunstnerskap.

Høsten 2016 har Lydgalleriet eksistert i 10 år. Det markeres med en jubileumsutstilling der en gruppe kunstnere er invitert til å skape nye verk.

Anders Førisdal stiller ut på Lydgalleriet sammen med Charlotte Piene og Christian Blom.

www.asamisimasa.com

Discogs om Fongaard

Discogs om Elektrofoni (Fongaard)

Galaxe (2015)

Førisdal: Galaxe, Opus 46 (2015)