Åpning av Gyrid Nordal Kaldestad: Dei gøymde historiane

Dei gøymde historiane på Bomuldsfabriken i Arendal.

«Tankar om det som var, det som kunne ha vore og det som er. Minna om ei tid då alt var annleis og om det å være her og no.»

I utstillingen høres tekster, lydlandskap og musikk av Nordal Kaldestad. Projeksjoner av videokunstneren Evelina Dembackes bilder synes på veggene. Lyden oppleves gjennom høyttalere i rommet, men først og fremst gjennom sett med spesiallagde hodetelefoner. Disse er utstyrt med Pozyx og Teensy 3.2 med lydutgang og minnekort, satt sammen og programmert til å passe Nordal Kaldestads kunstneriske uttrykk og behov av Thom Johansen. Systemet spiller av og mikser ulike deler av lydinstallasjonen etter hvor i rommet det befinner seg. For hver publikummer skapes slik et unikt, privat lytterom der lydlandskapene og historiene fortelles og samles.

Dei gøymde historiane er Nordal Kaldestads første lydinstallasjon hvor hun alene har utviklet tekst- og lydmateriale. Verket er en co-produksjon mellom Gyrid Nordal Kaldestad og Notam.

Gyrid Nordal Kaldestad er utdannet i musikkteknologi ved NTNU i Trondheim. Kaldestad er komponist og improvisatør som jobber med elektroakustisk musikk, lydinstallasjon og har komponert for danseforestilling og teater siden 2004. Hun gav i 2016 ut plata Stille, stille med trioen Kaldestad. Albumet fikk svært gode kritikker i inn- og utland. De siste årene har hun fremført flere verker i rene høyttalerkonserter, blant annet i Sør-Afrika, Leicester og London, og hun har også komponert og spilt for flere teater- og danseforestillinger, med live elektronikk og elektroakustiske lydlandskaper som en viktig del av uttrykket. Forestillingene hennes er blant annet vist på Black Box Teater og Atalante i Gøteborg.

 

Foto: Zane Cerpina