Jana Winderen i New York

DIVE av Jana Winderen i Park Avenue Tunnel, Manhattan, NYC, august 2014

Lydkunstneren Jana Winderen har for tiden en stor installasjon i Park Avenue Tunnel Sound Installation i New York City. Verket er bestilt av New York Department of Transportation, og hun har samarbeidet med Tony Myatt om surroundlyden. Installasjonen ble åpnet i juni, og det gjenstår to visninger 9. og 16. august. Verket inngår som en del av Summer Streets 2014, og Park Avenue Tunnel som går mellom 33rd Street og 40th Street blir tilgjenglig for fotgjengere mellom kl. 07 og 13 på visningsdagene.

Jana Winderen har skapt en omsluttende lydinstallasjon som går over 7 kvartaler eller rundt en halv kilometer. Hun har produsert dette lydlandskapet ved å bruke undervannsopptak fra flere steder i verden, blant annet fra Grønland, Thailand og mange andre steder. Lydkomposisjonene er bearbeidet materiale fra opptak av dyrelivet som finnes under vann men som ofte ikke oppfattes av det menneskelige øret. I samarbeid med professor Tony Myatt, som designet og programmerte et tredimensjonale avspillingssystemet, har Jana Winderen skapt et livlig miljø ved å produsere lydlommer bestående av forskjellige habitater, og som de besøkende kan få oppleve idet de «dykker» (dive) innover i tunnelen. Ved bruk av marinblått lys og lyden av de ulike sjødyrene skaper installasjonen en følelse av å dykke nedover i havet.

Jana Winderen ønsker å takke Tony Myatt, World Stage, Shaun Trotter, Emily Colasaco (NYDOT), New York Department of Transportation og OCA (Office of Contemporary Art Norway). Jana Winderen ble i 2014 valgt inn som styreleder i Notam.

DIVE: