Lemur: «Polytop»

Lemur er huskunstnere ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i 2018, og den 20. januar åpnet de installasjonen Polytop i Sverre Fehns Ulltveit-Moe-paviljong på Arkitekturmuséet. Lydmaterialet er spilt inn over en fire-årsperiode, i fem ulike akustiske rom. Opptakene er supplert med studioarbeid på Notam, der ensemblet også har klippet og mikset verket.

Photo: Bjørnar Habbestad
Photo: Bjørnar Habbestad

Polytop er en elektroakustisk komposisjon som er utarbeidet på stedet. I samspill med det visuelle og selve rommets egenskaper, består verket av elektroniske lydspor som spilles gjennom mange høyttalere (Foreningen 3DAs sett), excitere festet til de ytre glassveggene av paviljongen, mange diskanthøyttalere som henger fra taket i midten av rommet og hodetelefoner med lyd. Paviljongen er gjort til et omsluttende og samtidig åpent lydrom som samspiller med arkitekturen og lyset der. Under åpningskonserten spilte Lemur akustisk sammen med installasjonen, med et publikum som beveget seg fritt rundt i rommet.

Photo: Bjørnar Habbestad
Photo: Bjørnar Habbestad

Installasjonen står fram til 5. februar.

Lemur ble dannet i 2006 og består av Bjørnar Habbestad på fløyter, Hild Sofie Tafjord på horn, Lene Grenager på cello og Michael Francis Duch på bass – en stjernekvartett av komponister og improvisatører. De fire instrumentalistene kombinerer klassisk komposisjon, støy, kammermusikk og frijazz med et overraskende særegent og kontemporært uttrykk.

Foto: Nasjonalmuséet
Lemur og Thorolf Thuestad. Foto: Frode Larsen/Nasjonalmuseet

 

De har opptrådt i Norge, Sverige, Danmark, Island, Tyskland, Belgia, Holland, Frankrike, Italia, Latvia, Taiwan, Macau, Kina, England og Skottland. De har utgivelser på +3db records som har blitt møtt med gode kritikker. De har blant andre samarbeidet med Stian Westerhus, Julia Eckhardt, Mats Gustafsson, Ilan Volkov, John Hegre, Caput Ensemble, Trondheim Sinfonietta, N Ensemble, Fred Frith, Tony Conrad, Lasse Marhaug, Maja Ratkje, Jazzkamer, Jaap Blonk, Evan Parker og Paal Nilssen-Love. Fra 2011 til 2018 ledet de konsertserien PB.1898 på Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal.
Les mer på Nasjonalmuséets hjemmeside

Les mer om Lemur