Tim Exile @ Tape to Zero

Tape to Zero er en mini-festival med fokus på musikk innen nyere jazz, elektronika og ambient. Festivalen går av stabelen 21.-22. april på Nasjonal Jazzscene. I 2016 samarbeider Notam med T2Z om avslutningskonserten med Tim Exile den 22. april.

 

Tim Shaw, bedre kjent under artistnavnet Tim Exile, er en engelsk elektronisk artist med bakgrunn fra både klubbkultur og den klassiske musikktradisjonen. Tim Exile er en av dem som har gått lengst i å fusjonere de endeløse tekniske mulighetene innenfor elektronisk lydteknologi med spontaniteten til den akustiske musikken.

Tim begynte allerede som tolvåring å eksperimentere med elektronisk musikk ved siden av fiolintimer, og tok senere master i elektroakustisk komposisjon. Det var muligens dette, sammen med hans interesse for engelsk klubbmusikk, som satte ham på en kurs mot den mer eksperimentelle siden av elektronisk musikk, som drum’n’bass, IDM og breakcore.

Tims musikalske eksperimenter førte etter hvert til utgivelser på noen av den elektroniske musikkverdenens mest respekterte plateselskaper, som bl.a Warp og Planet-Mu.

Tim gikk imidlertid lei av det noe statiske Dj-formatet. Han ønsket å kunne gjøre klubb-gigen eller konserten til en unik opplevelse, et øyeblikk fanget i tiden delt mellom artist og publikum.

“I wanted to master the act of improvisation, to be completely free on stage, free from the shackles of repertoire, back catalog and the need to meet the expectations of people who came to see me play by performing tracks I’d made that people recognize.”

(Tim Exile, XL8R Magazine 2015)

Dette ønsket inspirerte ham til å skape sitt eget unike, improvisatoriske elektroniske instrument, bl.a ved hjelp av software som Reaktor og et assortert utvalg MIDI-kontrollere, noe som gjør han i stand til å bruke både seg selv og publikum som lydkilder og utgangspunkt for hele konserter.

Rykter om Tims eklektiske konserter og spillestil nådde etter hvert også en av verdens største musikk-software produsenter Native Instruments. Tim har vært direkte involvert i utviklingen av flere unike improvisasjonsfokuserte Reaktor instrumenter for dem, som bl.a The Finger, The Mouth og helt ferske Flesh

I tillegg til selve festivalkonserten vil Tim også holde en presentasjon på Notam kl. 13 sentrert rundt elektronisk musikk, teknologi og improvisasjon.

Tim Exile presenteres av Tape to Zero i samarbeid med Notam.

Lenker

foto: Rebecca Miller