URPREMIERE: Kali & Gillikrist

James Clapperton (SCO/NO): Piano
Sven Erga (NO): Theremin, radio, synthesizer, lydbehandling
Zoë Martlew (ENG): Cello

lørdag 23. april kl 20:00.  Dørene åpner 19.
søndag 24. april kl 18:00. Dørene åpner 17.
Cc 100,-/ 50,-
Deichmanske bibliotek Grünerløkka kart

En musikalsk utforskning av en gammel historie om vennskap og reiser over havet

Det er samspillet mellom elektroniske instrumenter, piano og cello som står i fokus når «Kali og Gillikrist» urfremføres. En moderne komposisjon med musikalske røtter i både norsk og skotsk folkemusikk beskriver hendelser hentet fra Orknøyingenes saga, nærmere bestemt historien om vennskapet mellom skotten Kali og nordmannen Gillikrist.
Vi møter Kali som er på reise fra Orknøyene når han treffer Gillikrist og vennskap knyttes. De reiser gjennom Skottland, videre østover mot Bergen og nordover langs norskekysten. De når til slutt Trondhjemsfjorden og ender sine eventyr i Trondheim. Komponistene Erga og Clapperton har selv opphav fra områdene, og historien har vært inspirasjon og ledemotiv i arbeidet med musikken. Vi får presentert en musikalsk utforskning av en gammel historie om vennskap og reiser over havet.
Orknøyingenes saga ble skrevet sent i det 12. århundre og er av ukjent islandsk opphav. Historien forteller om nordmennenes ankomst til Orknøyene, og ellers forholdet mellom øyene og deres naboer. I sagaen serveres både norrøn mytologi, skotsk historie og beskrivelser av reiser til sjøs med vikinger og skotter i hovedrollene.
Det blir anledning til sosialt samvær etter konserten. Det er servering av mineralvann, øl og vin både før og etter forestillingen.

Urpremiere på bestillingsverk fra Notam. Produsert av Notam med støtte fra Norsk kulturråd.
Tusjtegning: Guttorm Nordø.

James Clapperton er skotsk pianist og komponist. Han studerte piano på Freiburg Hochschule für Musik hos James Avery og på Buffalo University hos Yvar Mikhashoff, tok videre master i musikk på Exeter University hos Philip Grange og PHD i komposisjon på Sussex University hos Michael Finnissy.
Han har spilt sammen med distingverte musikere som Robert Aitken, Joan La Barbara, Jim Fulkerson, Yvar Mikhashoff og France-Marie Uitti og jobbet sammen med komponister som John Cage, Michael Finnissy, Brian Ferneyhough, Klaus Huber og Salvatore Sciarrino.
James var mellom 1999-2002 kunstnerisk leder for den norske festivalen Music Factory som blant annet satte fokus på internasjonale trender i samtidsmusikken, og har vært gjestekomponist hos Griegakademiets institutt for musikk.

Sven Erga er lyddesigner, komponist, musiker og programmerer.
Han er spesialist i elektronisk lydsetting og er lydmester ved Nationaltheatret. Han er en av grunnleggerne av performancekompaniet Mobile Homes samt tidligere lydmester ved Music Factory og Ultimafestivalen.
Hans musikalske fokus er hovedsakelig på elektroniske instrumenter og elektronisk prosesserte lydkilder. Sven har komponert og fremført musikk for konserter, teater, film og installasjoner i blant annet Russland og Storbritannia.

Zoë Martlew er cellist, utøver, komponist, mediakommentator og lærer. Hun opptrer og gjør innspillinger verden over både som solist og med noen av verdens mest anerkjente samtidsmusikkensembler og improvisasjons-, film-, elektronika-, multimedia-, pop og rockeartister samt danse- og teaterkompanier, som London Sinfonietta, Ensemble Modern, Birmingham Contemporary Music Group, Ballet Boyz, Phoenix Dance Company, Almeida Theatre og British Film Institute.
Les mer: http://zoemartlew.com/