Introduksjon til 3D-skriving

Introduksjon til 3D-skriving

Notam inviterer til en kveld i mars med introduksjon til 3D-skriving.

Om du er nysgjerrig på hva 3D-skriving er for noe, og lurer på hvordan du kan bruke dette til dine egne prosjekter, er denne introduksjonskvelden til 3D-skriving noe for deg.

De siste årene har 3D-skriving blitt et viktig verktøy her på Notam. Denne kvelden kommer vi til å se på enkle løsninger for 3D-skriving og 3D-modellering som for eksempel FreeCAD, men også kodebasert programvare som OpenSCAD. Videre kommer vi til å se på såkalte «slicere», programmer som brukes til å gjøre filen klar før den sendes til 3D-skriveren.

Det vil bli gitt individuell hjelp underveis, og dersom deltakerne har egne spørsmål og ideer kan vi løse dette sammen.

Innføring i 3D-skriving
Målet for kvelden er å gi en enkel og grunnleggende introduksjon til 3D-skriving, slik at deltakerne kan produsere egne utskrifter i løpet av kvelden. Det vil også gjøre deg kvalifisert til å bruke Notams 3D-skrivere. Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på arrangementet.

Vi vil gi en enkel innføring i programmet PrusaSlicer og bruk av Notams 3D-skriver Prusa MK4, samt undersøke den kunstneriske siden med 3D-skriving. Vi vil også se litt på 3D-modellering i programmene FreeCAD og OpenSCAD. Deltakerne får et innblikk i hvordan man jobber med 3D-skriving, og dette vil være nyttig for personer som arbeider med for eksempel produktdesign, billedkunst, lydteknikk, musikk, installasjoner og lyddesign.

I løpet av kvelden vil du få et godt grunnlag for å kunne komme i gang med 3D-skriving. Om det er interesse for det, vil Notam lage et oppfølgingskurs etter dette.

Om 3D-skriving
3D-skrivere har eksistert siden 1980-tallet, men det var først med åpen kildekode prosjekter som RepRap (2005), at denne teknologien begynte å bli tilgjengelig for vanlige brukere. RepRap, en forkortelse for «replicating rapid prototyper», var et prosjekt for å utvikle rimelige 3D-skrivere som kunne skrive ut de fleste av sine egne komponenter. På 2010-tallet kom flere kommersielle produkter basert på RepRap, blant annet 3D-skrivere fra tsjekkiske Prusa, som er det Notam bruker.

3D-skrivere av høy kvalitet er nå lett tilgjengelige og billige, og programvaren har også blitt enkel å bruke. Det er flere steder i Norge der man kan bruke 3D-skrivere gratis eller for en rimelig penge, og i Oslo kan man blant annet bruke Notam, Deichman bibliotek, Bitraf og Fellesverkstedet.

3D-skriving har blitt et viktig verktøy på Notam. 3D-skrivere kan selvsagt brukes til prototyping og produktdesign, men det er også et godt verktøy for arbeide med musikk, lydteknikk, lydinstallasjoner og billedkunst. De kan blant annet brukes til å lage musikkinstrumenter, mekaniske lydobjekter, høyttalere, lydelektronikk, kinetisk kunst, skulpturer og mye mer.

Les mer om 3D-skriving her:
https://www.3dnatives.com/en/top-15-3d-printing-music210620174/#!
https://www.rcm.ac.uk/about/news/all/2023-02-223dprintedinstruments.aspx
https://www.raise3d.com/case/acoustics-from-prototyping-to-3d-printed-production/
https://www.soundoflife.com/blogs/design/how-3d-printing-is-benefitting-the-art-world


Ansvarlige for kvelden
Niklas Adam (f. 1986) er en dansk lyd- og billedkunstner med base i Oslo. Han jobber med performance og installasjonskunst i tillegg til musikk. Adam liker å bruke både programmering og elektronikk i verkene sine, og har opptrådt i Europa, Russland, USA, Sør-Korea og Japan, på Stedelijk Museum i Amsterdam, Super Deluxe i Tokyo og Henie Onstad kunstsenter utenfor Oslo, for å nevne noen. Han er spesielt interessert i elektronisk lyd, algoritmiske systemer, kybernetikk, psykoakustikk, tid og persepsjon. Niklas Adam er også en erfaren tekniker med omfattende teknisk kunnskap om lyd, installasjonskunst og scenekunst. Niklas Adam bruker den kodebaserte programvaren OpenSCAD til 3D-modellering i sitt arbeide.

Asbjørn Blokkum Flø (f. 1973) er utdannet i komposisjon fra Norges musikkhøgskole. Siden 1999 har han jobbet som frilanskomponist og lydkunstner med fokus på instrumentalmusikk, elektronisk musikk og lydkunst for radio og installasjoner. Han har jobbet med lydteknikk siden midten av 90-tallet, og har lang erfaring med lydinstallasjoner. Asbjørn Blokkum Flø benytter seg mye av 3D-skrivere, både til kunstneriske og tekniske prosjekter.

Thom Johansen (f. 1981) er utdannet i elektronikk og programmering fra Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Han har jobbet med elektronikk og programmering siden begynnelsen av 2000-tallet, og siden 2011 har han vært ansatt på Notam med fokus på elektronikk, programmering og lydteknikk for kunst og musikk. Thom Johansen bruker FreeCAD i sitt arbeide, en gratis åpen kildekode programvare for 3D-modellering.

Plan for kvelden
Introduksjon til 3D-skriving
3D-modellering, forberedelse av filer til 3D-skriving, slicer programvare
FreeCAD, gratis åpen kildekode programvare for 3D-modellering
OpenSCAD, fleksibel kodebasert programvare for 3D-modellering
Kreativt arbeide med 3D-skriving, kunstneriske problemstillinger

Praktisk informasjon
Når: 13 mars 2025, 18:00 – 21:00
Hvor: Notam, Oslo. Dette er et fysisk arrangement, og vil ikke bli lagt ut på nettet
Språk: norsk, dansk eller engelsk etter behov

Arrangementet er gratis.