Den 09. – 10. april 2025, kl. 18:00 – 21:00 inviterer Notam til verksted i kontaktmikrofoner.
Er du nysgjerrig på alternative mikrofonteknikker, kan Notams verksted i kontaktmikrofoner være noe for deg. Kontaktmikrofoner, eller piezomikrofoner som det også kalles, er et spennende verktøy med mange muligheter for kreativt arbeide med lyd. Kontaktmikrofoner kan være vanskelig å bruke for begynnere, og tanken bak dette verkstedet er å gi deltakerne en enkel men grundig introduksjon til kontaktmikrofoner.
På dette verkstedet vil vi gjennomgå ulike typer kontaktmikrofoner, forforsterkere og mikrofonplasseringer. Vi vil dessuten se på hvordan vi kan utvide dette arbeidet med programvare, akustiske målinger og impulsresponser. I løpet av dette verkstedet vil du ha laget en fungerende kontaktmikrofon og forforsterker, klar til å brukes til dine prosjekter.
Det vil bli gitt individuell veiledning underveis, og om deltakerne har spørsmål og egne idéer, kan vi løse dette sammen. Verkstedet vil gi deg et godt grunnlag til videre arbeid med kontaktmikrofoner etter kurset.
Målet med verkstedet
Målet med verkstedet er å gi en enkel og grunnleggende gjennomgang av kontaktmikrofoner, slik at deltakerne etter verkstedet kan produsere sine egne kontaktmikrofonløsninger. Kurset krever ingen forkunnskaper.
Kurset gir grunnleggende opplæring både i praktisk bruk av kontaktmikrofoner og arbeid med elektronikk, akustikk og digital lydbehandling. Deltakerne får en forståelse for å arbeide med kontaktmikrofoner, og dette vil være nyttig for personer som jobber med for eksempel lydteknikk, billedkunst, musikk, komposisjon, installasjoner og interaksjonsdesign.
Etter kurset vil du ha et godt grunnlag til videre arbeid og egne studier av kontaktmikrofoner. Om det viser seg å bli behov for det vil Notam lansere et oppfølgingskurs i forlengelsen av dette kurset.
Om kontaktmikrofoner
En kontaktmikrofon er en type mikrofon som registrerer lydvibrasjoner gjennom direkte kontakt med lydkilden. I motsetning til vanlige mikrofoner er kontaktmikrofoner relativt ufølsomme for luftvibrasjoner, og registrerer i hovedsak strukturbåren lyd. Kontaktmikrofoner kan brukes til å forsterke lyd fra akustiske musikkinstrumenter, de kan brukes som sensorer, og de kan brukes til å ta opp lyd i utfordrende miljøer, som for eksempel under vann.
De vanligste kontaktmikrofonene benytter en piezoelektrisk sensor. Den er laget av en tynn piezoelektrisk keramisk skive limt til en metallskive. Slike kontaktmikrofoner høres tynne ut uten en passende forforsterker, og må derfor ha en forforsterker spesialtilpasset for kontaktmikrofoner.
Kontaktmikrofoner er mye brukt til eksperimentell musikk og kunst. Disse mikrofonene gir deg muligheten til å fange opp lyder du ellers ikke kan høre. De kan benyttes i konsertsammenhenger der feedback kan være et problem. De egner seg også godt som sensorer til ulike typer programvare. Kontaktmikrofoner brukes ofte i forbindelse med kunstinstallasjoner, der man trenger å fange opp svake vibrasjoner.
Les mer om kontaktmikrofoner her:
https://zachpoff.com/resources/choosing-a-contact-mic-for-field-recording/
https://www.musicofsound.co.nz/blog/the-first-rule-of-contact-mic-club
Om lærerne
Niklas Adam (f.1986) er en dansk lyd- og billedkunstner med base i Oslo. Han jobber med performance og installasjonskunst i tillegg til musikk. Adam liker å bruke både programmering og elektronikk i verkene sine, og har opptrådt i Europa, Russland, USA, Sør-Korea og Japan, på Stedelijk Museum i Amsterdam, Super Deluxe i Tokyo og Henie Onstad kunstsenter utenfor Oslo, for å nevne noen. Han er spesielt interessert i elektronisk lyd, algoritmiske systemer, kybernetikk, psykoakustikk, tid og persepsjon. Niklas Adam er også en erfaren lydtekniker med omfattende kunnskap om mikrofonteknikker for installasjonskunst og scenekunst.
Asbjørn Blokkum Flø (f. 1973) er utdannet i komposisjon fra Norges musikkhøgskole. Siden 1999 har han jobbet som frilanskomponist og lydkunstner med fokus på instrumentalmusikk, elektronisk musikk og lydkunst for radio og installasjoner. Han har jobbet med lydteknikk siden midten av 90-tallet, og har lang erfaring med lydinstallasjoner.
Thom Johansen (f. 1981) er utdannet i elektronikk og programmering fra Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Siden 2011 har han jobbet hos Notam med fokus på elektronikk, programmering og lydteknikk for kunst og musikk. Han har jobbet med elektronikk og programmering siden begynnelsen av 2000-tallet, og har lang erfaring med kontaktmikrofoner og lydteknikk.
Kursplan
Kveld 1:
– ulike typer kontaktmikrofoner
– forforsterkere for kontaktmikrofoner
– mikrofonplasseringer
– kontaktmikrofonen som høyttaler
– bygg en kontaktmikrofon
Kveld 2:
– akustiske målinger, impulsresponser
– programvare
– kreativt arbeide med kontaktmikrofoner
– undervannsopptak
– veien videre, egenstudier
Praktisk informasjon
Når: 09. – 10. april 2025, kl. 18:00 – 21:00
Pris: 1300,- kroner. Dette inkluderer en kontaktmikrofon du kan ta med hjem.
Språk: norsk eller engelsk etter behov
Frist for påmelding: 19. mars 2025
Sted: Notam, Oslo. Dette er et fysisk kurs, og vil ikke bli lagt ut på nettet.
Kurset har kun 12 plasser. Deltagelse på kurset bekreftes ved betaling.
Påmelding