Loading Events
  • This event has passed.

Jo David Meyer Lysne og Amalie Stalheim ved nye Notam

Date: February 24
Time: 3:00 pm - 5:00 pm

Organizer

Endelig kan vi ønske velkommen til første arrangement i Prosjektrommet ved det nye Notam.

Den 24. februar har vi gleden av å presentere urfremføringen av for messing og cello (2024) av Jo David Meyer Lysne med cellist Amalie Stalheim.

Sted: nye Notam (Myrens Verksted 3A)
Tidspunkt: Konsert 1: 14:00 – 14:30, Konsert 2: 15:30 – 16:00

Billetter til arrangementet finner du her.

Komponisten om verket: for messing og cello (2024) er skrevet for Amalie Stalheim og en kinetisk skulptur bestående av ulike messingrør. Arbeidet inngår i en verkserie hvor strykere og mekaniske instrumenter settes i samspill. En koreografi er utgangspunktet for å komponere videre i lyd. Verket tar utgangspunkt i en enkelt bevegelse og benytter seg av mekanisk konstruksjon for å skape en mer sammensatt og kompleks koreografi av myke, sømløse, dansende bevegelsesmønstre.

Lysne ønsker med denne verksserien å undersøke hvordan roboter og maskiner kan trigge emosjonell respons hos tilskueren. Komponisten ønsker å skape visuelle og lydlige landskap hvor det mekaniske og organiske flyter over i hverandre. Verkene undersøker også det fysiske aspektet ved å spille et styrkeinstrument.

Lysne har over de siste tre årene mottatt Statens Kunstnerstipend for å undersøke bruken av robotikk i møte med kammermusikk. «Niti» (2023) – første utgave i denne verkserien – ble fremført av Vilde&Inga under Borealisfestivalen i 2022, en urfremføring som blant annet ble omtalt i The Wire og New York Times.

Om utøveren: Den prisbelønte cellisten Amalie Stalheim (f. 1993 i Bergen) har etablert seg som en av de fremste musikerne i Norden. I tillegg til å fremføre de tradisjonelle cellokonsertene som solist i Europa, har Amalie et brennende engasjement for å bestille og spille nyskrevet, klassisk musikk. Hun har samarbeidet med noen av de fremste komponistene i dag som for eksempel Missy Mazzoli, Anders Hillborg, Britta Byström, Therese Ulvo, Jo David Meyer Lysne, Jostein Stalheim, og hun har de siste årene premiert 8 cellokonserter og spilt inn flere av dem på plate.

Amalie blir jevnlig invitert som solist med alle de fremste profesjonelle symfoniorkestrene i Norden, som Oslo filharmonien, Kungliga Filharmonikarna, Sveriges Radios Symfoniorkester, Oulu Symphony Orchestra, Island Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske orkester for å nevne noen.

I 2021 vant hun Den Norske Solistprisen, og i 2018 vant hun Det svenske Solistpris. Stalheim har vært Sveriges Radio P2’s Artist in Residence 2018-2020.

Hun spiller på en cello bygget av F. Ruggieri (1687) svært generøst utlånt til henne av Anders Sveaas Almennyttige Fond.

for messing og cello (2024) er bestilt av Notam, og støttet av Kulturrådet og Det Norske Komponistfond.

Foto: Mats Eilertsen og Bård Gundersen.